Blog List

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

S kartonskim kutijama srećemo se tijekom cijelog svog života, kako kod kuće, tako i na poslu. Na raspolaganju nam je mnogo različitih vrsta kartonskih kutija različitih namjena. Kada malo razmislimo, koriste se posvuda.

Postoje dvije vrste kartonskih kutija: valovite i one koje nisu valovite.

Kutije različitih veličina i jačina koriste se za različite namjene. Od malenih kutija za poklone malenih predmeta pa sve do velikih kutija koje trebaju biti izdržljive kako bi se u njima mogli prenositi veliki predmeti.

O konstrukciji same kutije ovisi njena izdržljivost, ponekad je kutija od kartona čvrsta poput šperploče, ali je puno lakša pa se stoga i koristi zbog te prednosti. To je izuzetno važno kada postoji ograničenje težine predmeta kojeg šaljemo ili prevozimo.

Jedna od najvažnijih prednosti kartonskih kutija je ta da se mogu reciklirati. Recikliranje kartonskih kutija je dobro za okoliš. Osim očite prednosti samog recikliranja - manje posjećenih stabala za nove kutije, postoji još razloga zašto bi ih trebali reciklirati. Razgradnjom kartona nastaje metan,a spaljivanjem se oslobađa ugljični dioksid. Oba plina utječu na klimatske promjene. Sada  nam je svima jasno zašto trebamo obratiti pozornost na recikliranje.

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Uloga izgleda pakiranja proizvoda danas je mnogo veća nego nekada. Za većinu potrošačkih proizvoda dizajn pakiranja predstavlja najučinkovitiji i najisplativiji marketinški alat te se ulaganje u profesionalni dizajn ambalaže isplati već na početku poslovanja.

Evo samo nekoliko primjera kako ulaganje u dizajn ili redizajn pakiranja može rezultirati velikim isplatama:

Novi izgled – novi kupci

Izgled proizvoda utječe na naš prvi dojam o njemu.Vaš se proizvod izražava dizajnom pakiranja pa je „svježina“ ključna za njegov uspjeh.

Prema smjernicama stručnjaka za brendiranje proizvoda, dobra je ideja mijenjati izgled pakiranja svakih nekoliko godina.

Pomaže u razvoju vašeg poslovanja

Ako želite proširiti poslovanje, dobar dizajn pakiranja je vrlo učinkovit način da vas prebaci na sljedeću razinu.

Povećava vašu zaradu

Možda je najbolji razlog razvoja novog izgleda pakiranja to što pomaže povećati vašu zaradu. Ljepši i moderniji dizajn će privući više kupaca.

Razlikuje vaš proizvod od drugih proizvoda

Profesionalni dizajn i izgled pakiranja ostat će nezaboravni i stvoriti prepoznatljivost proizvoda.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Karton je  jedan  od najpopularnijih materijala za pakiranje koji se danas koristi, a najpopularniji način pakiranja su  kutije od valovitog kartona. Ali jeste li znali da je upravo  valoviti karton ono što kutijama daje snagu? Valoviti karton je materijal koji se sastoji od naizmjenično slijepljenih ravnih i valovitih slojeva papira. Može biti dvoslojni, troslojni, peteroslojni i sedmeroslojni, a  valovi unutar valovitog kartona mogu biti veći ili grubi, fini ili sitni. Izrađuje se od fluting papira (izrađenog od sirovina kao što je otpadni papir, drvenjača, nebijeljena celuloza, slama, otpadna celuloza u proizvodnji papira i sl.)

Valoviti karton patentiran je 1856. godine u Engleskoj, no u to vrijeme o njemu se nije razmišljalo kao o  ambalažnom materijalu, te se  uglavnom  koristio za druge stvari, poput obloga  za šešire!

Prvi zabilježeni patent za pakiranje i otpremu s valovitim kartonom u SAD-u izdan je 1871. a koristio se za zamatanje boca i staklenih lampi. U godinama koje su uslijedile postao je popularan materijal za pakiranje, a drveni sanduci i kutije počeli su se zamijenjivati kartonskim već od ranih 1900-ih.

Danas je njihova primjena vrlo široka:

  • Mali uređaji
  • Krhka roba
  • Industrijska roba
  • Izvoz na velike udaljenosti
  • Elektronika
  • Mliječni proizvodi
  • Osobna higijena
  • Kozmetika
  • Kemikalije i derivati
  • Pića
  • Automobilski dijelovi
  • Hrana

Zbog kvalitete i pouzdanosti te privlačnosti kod kupaca, kutije od valovitog kartona danas imaju široku primjenu i u tome, zapravo, nema limita jer omogućavaju najkvalitetniju zaštitu robe na putu od proizvođača, preko skladišta i trgovine, do krajnjeg kupca  dok u isto vrijeme udovoljavaju visokim ekološkim standardima.

Najpopularniji tip kutije od  valovitog kartona je Amerikan kutija.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Štancane kartonske kutije mogu biti različitih oblika i veličina. Proizvodimo ih od najkvalitetnijih sirovina pomoću napredne tehnologije u skladu s međunarodnim standardima.

Njihova uporaba je uglavnom u prehrambenoj industriji, ali i za druge proizvode kao što su: posuđe, lijekovi, odjeća...

Ovakve kutije su visoko cijenjene zbog svojih karakteristika: čvrsta konstrukcija, mala težina, velika nosivost, lako rukovanje i izdržljivost. To ih čini prvim izborom kada želimo vrhunsko pakiranje za svoje proizvode. 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Živimo u vremenu kada je bitno misliti na okoliš. Više si ne možemo priuštiti luksuz bezobzirnog ophođenja prema svome okolišu. Neka područja koja su vrlo gusto naseljena imaju velike probleme u skladištenju otpada. Svatko od nas treba što više pridonijeti svijesti da bez prirode ne možemo ni mi opstati, stoga je važno biti svjestan i odgovoran u svim segmentima života.

Proizvodi od kartona su jako dugo u upotrebi. U zadnje vrijeme su se pokazali u prednosti u odnosu na plastičnu ambalažu iz jednostavnog razloga. Moguće ih je reciklirati. Reciklažom čuvamo okoliš, jer ne uništavamo drveće potrebno za izradu novog kartona, štedimo energiju - za reciklažu je potrebno 75% energije u odnosu na potrebnu količinu za proizvodnju novog kartona.

Tvrtke se trude biti što svjesnije svog utjecaja na okoliš, što je vrlo pohvalno. Kupcima su takve tvrtke prvi izbor, zašto i Vi ne biste bili među njima?